Det som ikke er lett tilgjengelig, finnes ikke….

Jeg skulle ha tak i en artikkel som sto i tidsskriftet Stat og styring i 2012. «Det handler om tillit» av daværende stortingsrepresenant Amund Anundsen. Joda, den finnes på nettet, i betalingsbasen idunn.no. Som privatperson kan jeg putte på 250 kroner og få tilgang til artikkelen. Hele tidsskriftet trengte jeg jo ikke, og hele basen har jeg i hvert fall ikke råd til! Det ble jo enklere å bestille artikkelen på biblioteket jeg jobber på – og et par dager seinere hadde jeg en papirkopi, bestilt fra Nasjonalbiblioteket i Mo i Rana. Det koster biblioteket 60 kroner. Men hva fikk jeg? To A4-ark med tekst (og et gråskalabilde av en smilende Amund Anundsen). Tredve kroner arket? Jaja. I tillegg måtte jeg vente på noe som i utgangspunktet ligger et tastetrykk unna.

Et søk via Google på «Anundsen det handler om tillit» gir meg en lenke til idunn-basen, men også en lenke til katalogposten til denne artikkelen i Nasjonalbibliotekets base over norske og noridske tidsskriftartikler. «Tilgjengelig for alle» står det. Katalogposten, ja, men ikke selve artikkelen.

Hva er problemet? Dette er en artikkel om noe vesentlig – om en statsråds habilitet, og hvordan det bestående klarer å håndtere slikt. Men hva skjer med debatten som skal skje rundt dette, når artikler blir hermetisert på tette, uinntagelige bokser, som bare kan åpnes av pengesterke institusjoner? Debatten blir basert på TV, tabloide avisoppslag og til dels antakelser. Bibliotekene som tidligere hadde papirutgavene av i hvert fall et utvalg tidsskrifter, har i mindre og mindre grad økonomi til å gi rask og effektiv tilgang til lisensierte databaser. Og det som ikke er lett tilgjengelig, finnes ikke….

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *